۲۲:۵۵ ۱۴۰۳/۰۸/۱۳
معاون زراعی وزارت جهاد کشاورزی در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

طرح جهش تولید نقش کلیدی در امنیت غذایی دارد

معاون زراعی وزارت جهاد کشاورزی گفت: امسال حدود ۶ میلیون هکتار از اراضی کشور تحت پوشش این طرح قرار گرفته‌اند و بیش از ۵۰۰ هزار کشاورز در این طرح مشارکت دارند و همین نوع از کشت کمک کرده تا بیش از ۶ میلیون تن گندم در این اراضی تولید شود. 
طرح جهش تولید نقش کلیدی در امنیت غذایی دارد
کد خبر:۶۹۲۵

علیرضا مهاجر، معاون زراعی وزارت جهاد کشاورزی در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»، پیرامون قدردانی رهبر انقلاب از اجرای موفقیت‌آمیز طرح جهش تولید در اراضی کم‌آب و اهداف این طرح، اظهار داشت: ما در کشوری کم‌آب زندگی می‌کنیم و این موضوعی بوده که همه به خوبی می‌دانند. کل خاورمیانه در تنش آبی است و ایران نیز از این مساله مستثنی نخواهد بود. این در حالی بوده که کشور ما نزدیک به ۹۰ میلیون جمعیت داشته و نیاز است تا خواسته‌های مردم به‌گونه‌ای در داخل تامین شوند. 

وی افزود: با توجه به محدودیت آب در کشور باید از منابع محدود، از جمله بارش‌های طبیعی حداکثر استفاده را داشته باشیم. این طرح به فرمان مقام معظم رهبری ایجاد شده و هدف آن مدیریت صحیح منابع آبی و افزایش عملکرد اراضی کشاورزی است. ستاد اجرایی فرمان امام و وزارت جهاد کشاورزی هم در این خصوص فعالیت‌های خوبی داشته‌اند که با وجود خشکسالی‌ها، دستاورد‌های مثبت این طرح عیان شده و رهبر انقلاب دستور داده‌اند که از اشخاص دخیل در این طرح تقدیر شود. 

مهاجر در مورد این که چه فناوری‌ها و روش‌های نوینی در این طرح برای افزایش بهره‌وری استفاده شده و چگونه می‌توان از کشاورزان محلی حمایت کرد، توضیح داد: در گذشته بیشتر اراضی توسط کشاورزان کشت می‌شدند اما به دلیل دیم‌زار بودن و کشت بی‌قاعده، فناوری‌های نوین در آنها به کار نمی‌رفت. یکی از مهم‌ترین بخش‌های این طرح استفاده از بذر‌های مناسب برای اراضی دیم است.

وی در ادامه افزود: همچنین بذر‌ها باید با کود و سم‌های مورد نیاز آغشته شوند تا غنی‌سازی صورت گیرد و عملکرد افزایش یابد. علاوه بر این موارد، از کارنده‌های (دستگاه کاشت) جدیدی استفاده می‌شود که بدون شخم زدن زمین، در عمق بیشتری به رطوبت موجود در زمین دسترسی دارند. در کنار این، برای مقابله با آفات، سموم مناسب‌تری نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. این در حالی بوده که کشاورزان برای آشنایی با این فناوری‌ها نیز آموزش می‌بینند. 

این مقام مسؤول بیان کرد: برای اراضی شیب‌دار، شیوه‌هایی به کار گرفته می‌شود که آب بیشتری حفظ شود. در نهایت، با توجه به دستاورد‌های علمی و آخرین دستاور‌های محققان، روش‌های کشت متفاوتی ارائه شده و در اراضی آیش نیز محصولاتی کاشته می‌شود که هم مواد غذایی مفیدی دارند و هم خاک را غنی‌تر می‌کنند. علاوه بر این، تا پیش از این طرح، فقط گندم و جو کشت می‌شدند اما اکنون تناوب محصولات با حبوبات، علوفه و دانه‌های روغنی در نظر گرفته شده است. 

معاون زراعی وزارت جهاد در ارتباط با این که اجرای این طرح چه تاثیری بر اقتصاد کشاورزی و معیشت کشاورزان و همچنین امنیت غذایی کشور دارد، توضیح داد: امسال حدود ۶ میلیون هکتار از اراضی کشور تحت پوشش این طرح قرار گرفته‌اند و بیش از ۵۰۰ هزار کشاورز در این طرح مشارکت دارند. این نوع کشت کمک کرده تا بیش از ۶ میلیون تن گندم در این اراضی تولید شود. 

وی تاکید کرد: این طرح باعث افزایش درآمد کشاورزان شده و برای حمایت بیشتر، ستاد اجرایی با همکاری بانک‌ها، ادوات کشاورزی را با بهره ۴ درصد در اختیار کشاورزان قرار داده است. همچنین بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان از هزینه‌های اجرایی طرح هم توسط ستاد و وزارتخانه تامین شده و کشاورزان این اراضی، با توجه به حمایت‌های موجود توانسته‌اند تا بهره‌وری بیشتری داشته باشند. اگر چنانچه خشک‌سالی یا آفت، آسیبی به محصولات برساند، با کمک بیمه به کشاورزان کمک خواهیم کرد. 

مهاجر در پایان پیرامون این که در برخی استان‌ها از این طرح خبری نیست و چه برنامه‌ای برای این مناطق در نظر گرفته شده است، عنوان کرد: این طرح ۴ سال پیش و با ۶۷۰ هزار هکتار کشت آغاز شده و امروز به ۶ میلیون هکتار رسیده است. برنامه ما این بوده که سطح این طرح به ۸ میلیون هکتار افزایش یابد. مناطقی که تاکنون این طرح در آنها اجرا نشده، قطعا در برنامه سال آینده شامل خواهند شد. ان‌شاءالله این اتفاق خواهد افتاد و مناطق جدید هم تحت پوشش قرار خواهند گرفت.

ارسال نظرات